Tek Celsede Boşanma Nasıl Olur?
Tek celsede boşanma konusunu gelin beraber ele alalım
Tek celsede boşanma nasıl olur, boşanmak için ne yapılır sorusunu soran kişiler evliliklerini çekişmesiz olarak bitirmeye çalışanlar olmaktadır. Bazı insanlar kurdukları evlilik kurumunu bir ömür boyu yürütemez ve boşanmaya karar verir. Bu süreç evli çiftleri manevi anlamda oldukça fazla yıprattığı için insanlar boşanma işleminin hemen olmasını isterler. Bunun için de genelde çıktıkları ilk mahkemede boşanma işleminin gerçekleştirilmesi istenir.
Tek celsede boşanma nasıl olur diye merak ediyorsanız öncelikle çok iyi bir avukata gidip danışmanlık almanız ve mahkeme sürecini öğrenmeniz gerekir. Bunun için de her şehirde bulunan barolara gitmeniz yeterli olacaktır. Ama eğer maddi durumunuz yoksa devlet sizin avukat ihtiyacınızı da karşılar. Mesela, Adana ilinde oturuyorsanız ve boşanma talep edecekseniz, devlet size Adana avukat barosundan ücretsiz bir avukat tahsil ediyor.
Tek celsede boşanmak için, karşılıklı iki tarafından mahkeme öncesi anlaşmaya varmış olması gerekmektedir. Eğer tarafların anlaşamadığı bir konu varsa, bunu devletin sizin için atadığı Adana avukat barosundan görevli olan kişi, karşı tarafın avukatıyla görüşüp ortak bir mutabakat sağlıyor. Ayrıyeten tek celsede boşanmak için en az 1 yıllık evlilik sürecinizin olması gerekmektedir.
Boşanmalarda Avukatın Görevi Nedir?
Yukarıda bahsettiğimiz gibi, eğer avukat tutmak için maddi imkânlara sahip değilseniz, devletin size atamış olduğu avukat sayesinde tek celsede evliliğinizi sonlandırma işlemi için adliye sarayına bir dilekçe yazmanız gerekmektedir. Mesela, eğer Adana ilinde ikamet ediyorsanız bu işlem için Adana avukat barosuna gitmeniz ve durumunuzu anlatmanız yeterli olacaktır. Sizin tuttuğunuz avukatın tüm giderleri ve ona vereceğiniz para ise devlet tarafından karşılanmaktadır.
Boşanmak istiyorsanız başvuracağınız mahkeme, aile mahkemesidir ve sizi savunacak olan avukatın branşı da boşanma avukatı olmalıdır. Ama bazı şehirlerde aile mahkemesi bulunmaz. Şehrinde aile mahkemesi olmayan insanlar da, boşanma işlemini asliye hukuk mahkemelerinde gerçekleştirebiliyor. Eğer boşanma işlemini tek celsede sonlandıramazsınız, tek yapmanız gereken şey, karşı tarafın isteklerini yerine getirip bir daha mahkeme günü almak olacaktır. Boşanma davalarında tutulan avukatlar sizin özlük ve yasal haklarınızı korur, eğer varsa çocukların velayetini koruma altına alır, size adli anlamda yol gösterir ve aynı zamanda istediğiniz maddi güce de kavuşmanız için size yardımcı olurlar.